Bronsregn och nya dan-grader på iaido-SM

Under pingsthelgen hölls den 19e upplagan av iaido-SM på Sveriges nyaste iaido-ort: Västervik. LBK skickade som vanligt en väl tilltagen trupp i form av sju individuellt tävlande och tre lag. Med sig hem fick truppen så många bronsmedaljer de kunde bära (nåja, nästan i alla fall), ett fighting spirit-pris och flera nya grader.

På grund av att mindre antal anmälningar än vanligt kunde årets iaido-SM avgöras på en dag, och allt klämmas in under pingstlördagen. Efter sedvanlig invigning med gemensam inhälsning inleddes tävlingarna med 3dan-klassen, detta för att sedan kunna frigöra alla med 3dan för domaruppdrag. LBK hade två tävlande i denna lilla, men stentuffa klass – Mattias Jansson och Caroline Ovrén. Klassens samtliga fem deltagare möttes i en enda stor pool där alla mötte alla och de två bästa gick vidare till final. Mattias och Caroline slutade tyvärr, trots tappert kämpande, på plats 3 och 4 och fick därför dela på bronset.Därefter drog övriga klasser igång, för LBKs del var det främst klasserna mudan (kyu-graderade) och 2dan som var mest intressanta. I mudan hade klubben fyra tävlande: Patrik Karlsson, Johan Jönsson, Annie Öhlén och Nghiem-Anh Nguyen. Johan hade lottats till en särskilt tuff pool – två av pooldeltagarna gjorde senare under dagen upp i final, så för Johan tog det stopp redan här. Övriga tog sig ur poolerna, men mötte tyvärr lite för hårt motstånd och föll bort i tävlingen på vägen genom matchträdet. Patrik skulle dock senare tilldelas domarnas särskilda pris för fighting spirit, troligen på grund av ett nesligt misstag i form av en missad noto som kan ha varit det som kostade honom segern.3dan-klassen har i flera år gjort sig känd som en riktig rysare, men i år var 2dan-klassen inte långt efter. LBKs Hannes Ovrén tog sig ur sin pool, men förlorade i semifinal mot Andreas Bergqvist från Komaki iai.I lagtävlingen, en klass med extra mycket prestige och ofta några extra överraskningar, hade LBK 3 anmälda lag. Laget Linköping 2 var ett tvåmannalag bestående av Patrik och Johan. Trots att de inte var fulltaliga och därmed automatisk förlorade en delmatch på walkover gick de vinnande ur sin första match. Därefter mötte de FSKA, årets skräll-lag om något, och fick pisk. FSKAs lag slutade senare på silverplatsen.Linköping 3 var något av ett mixlag, då vi utöver Annie och Nghiem-Anh hade lånat in Lars Thellman som förvisso är medlem i LBK, men som tävlat för hemmaklubben Västervik individuellt. Laget åkte på hårt motstånd redan från början och plockade förvisso några flaggor (domarröster) mot Komaki iai, men gick tyvärr förlorande ur matchen.

Linköping 1 var klubbens topplag bestående av Mattias, Caroline och Hannes, och utmärkte sig redan från start genom att lite snabbt och smidigt ha svidat om och var de enda tävlande i vita dräkter. Efter att ha gått vinnande ur striden mot Hontos tvåmannalag hade lotten gett laget en gräddfil direkt till semifinal. Där mötte de Falkenbergs topplag – något av en repris från förra årets SM, som var tänkt att bli en revansch. I slutändan var det dock Falkenberg som gick vinnande ur den striden (och även ur finalen) också detta år, så LBK fick nöja sig med ännu en bronsplats och skjöt upp revanschen till SM 2013. 😉

På söndagen hölls graderingar till både dan- och kyugrader. Patrik och Johan klarade sina 1dan-graderingar utan några större problem, och Annie och Nghiem-Anh gjorde detsamma till 2a respektive 3e kyu.

Stort grattis till alla nya grader och medaljer!

Hela resultatlistan:

Mudan
Guld: Johan Rönndahl, Sölvesborg
Silver: Magnus Mohell, Glimminge
Brons: Astrid Öman (FSKA) och Eric Johansson (Falkenberg)

Shodan
Guld: Caiza Almén Wranning, Falkenberg
Silver: Maria Engqvist, FSKA
Brons: Jonas Engman (Falkenberg) och Gabriel Grünberg (Komaki iai)

Nidan
Guld: Joel Bergmark, Shimbukan Skellefteå
Silver: Andreas Bergqvist, Komaki iai
Brons: Hannes Ovrén (Linköping) och Fredrik Broman (Sölvesborg)

Sandan
Guld: Patrik Almqvist, Glimminge
Silver: Jesper Waldestål, Falkenberg
Brons: Mattias Jansson (Linköping) och Caroline Ovrén (Linköping)

Fighting spirit, individuellt: Patrik Karlsson, Linköping

Lagtävling
Guld: Falkenberg, lag 2
Silver: FSKA
Brons Glimminge och Linköping, lag 1

Fighting spirit, lagtävling: Komaki iai.