Kyudoseminarium i Uppsala

2 juni deltog tre personer från Linköping på ett kyudoseminarium i Uppsala. En dag med mycket träning, många lärdommar och en oväntad gradering!

6:00 avgick bilen från Ryd, till ett regnigt Uppsala. Med på resan var instruktören Martin och två nybörjare, Anders och Nghiem-anh.

Martin och en annan instruktör, Björn, har tränat i Uppsala förut, men detta var första gången nybörjare åkte iväg på träning utanför den egna dojon.

 

10:00 började seminariet med påhälsning och yawatashi (öppningsskott av instruktörerna), sedan fick de mer erfarna skjuta två pilar var på fullavstånd, 28 m.

De som skjutit så fortsatte träna på 28m och övriga sköt på makiwara (piluppfångare) under förmiddagsträningen.

Efter lunch var det kyugradering, men Linköping hade inga anmälda. I Sverige finns 3 kyugradering, men på grund av att samtliga instruktörer i Linköping lärt sig kyudo i Japan (där första graden är 1 dan) så fanns helt enkelt inte kunskapen om vad som krävs för en svensk 3 kyu. Därför blev samtliga från Linköping glatt överraskade när det föreslogs att Anders borde testa till 3 kyu.

För 3 kyu ingår två skott på makiwara, 2 kyu gick in en och en och sköt på 28 meter, och 1 kyu gick in fyra i taget och sköt efter varandra. Det var lärorikt för Linköpingarna att se vad som ingår till varje grad, och hur en gradering går till.

Samtliga deltagare klarade sig, vilket innebär att Linköping fick sin första hemmagjorda kyudograd!

Efter graderingen hade domarna lite tips och kommentarer. Bland annat sades att första graden främst är en bedömning av instruktörerna – känns tryggt att  Därefter fortsätte träningen. Alla nyblivna 3 kyu fick träna på 28 m, vilket blev första gången för Anders. Han meddelar att han nästan kom fram till målet flera gånger.

Instruktörerna passade på att träna lite själva, men fortsatte komma med tips och kommentarer. Linköpingseleverna fick beröm för sin hållning, men många detaljer i grepp och drag justerades under dagen, och samtliga fick med sig mycket att träna på hemma.

16:00 var lägret slut och det blev obligatorisk gruppbild. Glada och trötta packade sig Linköpingsborna in sig i bilen, tillsammans med tre stora foam-stycken som ska användas till 28 meters-mål.

Efter tankning av bil och människor bar det av hemmåt och klockan åtta landade bilen i Ryd igen, efter en mycket lärorik och rolig dag!