Läger, tävling och gradering i Båstad

I sommar är Båstad inte bara synonymt med tennis. Iaidons årliga sommarläger på västkusten har i år flyttat från Göteborg till Båstad. Lägret arrangeras av klubben Shobukan, och instruerar gör några av Europas högst graderade instruktörer. Lägret lockar vanligtvis deltagare från flera olika länder, och i år var inget undantag med deltagare från Sverige, Norge, Finland, Nederländerna, Ryssland samt Storbritannien.

Från Linköping åkte fyra träningssugna iaidoka – Caroline, Johan, Mattias och Patrik – på fredagen ner till Båstad. Träningen började på lördagen med att deltagarna delades in i två grupper, en mindre grupp för de som skulle försöka gradera på eftermiddagen, och en större grupp för övriga (Lägret är ett av få tillfällen under året då gradering till dan-grader hålls i Sverige). Från LBK skulle Mattias försöka till 4:e dan, och deltog därför i den mindre gruppen, där deltagarna pepprades med tekniska detaljer i de olika teknikerna.

För deltagarna i den andra gruppen så diskuterades och tränades svårare koncept så som scenarier i de olika kata, avstånd, timing och dylikt. På grund av det stora deltagarantalet fick man inte alla plats på träningsytan samtidigt, utan fick turas om att träna. Många intressanta idéer och tankar väcktes hos de tränande.

På eftermiddagen hölls gradering, där majoriteten klarade sina graderingar, däribland Mattias. Dagen avslutades med middag och trevligt umgänge med iaidoka från Sverige och Europa.

Söndagen inleddes med tävling för att testa det man lärt sig under lördagen. Tävlingen var på Embu taikai-form, vilket innebär att flera tävlande går upp samtidigt och visar fem kata, och domarpanelen väljer ut den som visat bäst iaido. Tävlingen var uppdelad i klasser beroende på grad, så LBK hade två tävlande i 1 dan-klassen (Johan och Patrik), en i 3 dan-klassen (Caroline) och en i 4 dan-klassen (Mattias). Både 1 dan- och 3 dan-klasserna var i år stora, så LBK:arna mötte på mycket tufft motstånd. Trots starka insatser räckte det inte hela vägen denna gång (I embu taikai delas pris endast ut till vinnaren, m.a.o. delas inga silver- eller bronsmedaljer ut). 4 dan-klassen var mindre, med tre deltagare, och Mattias lyckades gå segrande ur matchen.

Efter avslutande koryu-träning på söndagen så återvände Linköpings iaidoka hem, trötta men sugna att träna på allt de lärt sig under helgen.