Flera nya dangrader i ju-jutsu kai

Under helgen höll Svenska Ju-jutsuförbundet dangraderingar på Bosön. De var graderingar till 1 dan, 2 dan  och 3 dan, svart bälte.

Mattias axlar titeln Sensei

 

Linköpings Budoklubb hade prövande till alla tre grader, och Vadstena Budoklubb till 1 dan.

Alla dangraderingar tar ca 2 timmar och då ska det visas upp alla grundtekniker från tidigare graderingar, en kata, (som är en antal tekniker med bestämda ceremonier och utförande). Sedan visas försvarteknikerna till just detta bälte både enkla och kombinerade samt randori, som är den fria formen, då inga tekniker är förutbestämda utan den egna kompetensen verkligen kommer till sin rätt.

Först ut på lördagsförmiddagen var Lars Edholm och Per-Magnus Olsson som prövade till 2 dan.

På lördagseftermiddagen var det Rolf Holm och Theresé Söderlund från Vadstena som tillsammans prövade till 1 dan.

Och på söndagseftermiddagen avslutade Mattias Arnsby med att prövade till 3 dan (sensei).

Alla fem klarade nålsögat (riksgraderingskommittén) och blev godkända till sina nya grader. För Vadstena blev Theresé Vadstenas genom tiderna 2 egenproducerade svartbälte och den första sedan 1992. Mattias tog nu ett steg till bland Linköpings högraderade och Linköping har nu 6 aktiva med 3 dan eller högre (14 st sammanlagt genom åren).

 

Vi får också tacka Erik Folker, Pontus Riis och Maria Törner som ställt upp som kastdockor och frivilligt åkt i mattan många gånger under träning inför och under själva graderingen, utan dem hade det inte gått at genomföra. Erik ställde upp både på 2 och 3 dan graderingen.