Distriktsmästerskap i iaido

Lördagen 16 mars hölls de första (inofficiella) distriktsmästerskapen i iaido för Östra distriktet. Tävlingsdagen började med några timmars träning på plats i Vasahallen innan banor tejpades och mästerskapen drog igång på riktigt.

Östra distriktet är ett glest iaidodistrikt, men alla tre klubbar var representerade: Linköping, Sölvesborg och Västervik.

I vanliga fall inleds iaidotävlingar med nybörjarklass och jobbar sig sedan uppåt, men i det här fallet inleddes med den högre av de två klasserna (shodan, 1dan) för att frigöra dessa personer som domare i klassen under. Målet med att arrangera ett distriktsmästerskap var nämligen inte bara att ge en möjlighet att få lite extra tävlingserfarenhet, utom också att ge de dangraderade möjlighet att träna på att döma.

Shodan-klassen var en liten, men spännande historia med tre deltagare som alla höll mycket god och jämn kvalitet. Vann gjorde till sist Lars Thellman, Västervik. Lars tränade tidigare inom LBK och något av en revansch från klubbmästerskapet 2011 i samma hall då han kämpade hårt, men inte riktigt nådde fram till medalj.

Shodan-medaljörer.

Glada shodanmedaljörer: Johan Rönndahl (silver) och Lars Thellman (guld).

Mudan-klassen bestod efter något återbud av fem deltagare som först alla fick möta varandra. Efter att alla matchresultaten sammanställts kunde två topplacerade utses, och dessa fick göra upp i en final. I mudan-klassen vann Nghiem-Anh Nguyen, LBK.

DM-deltagare

Samtliga deltagare på östra mästerskapen.

Tävlingsresultat:

Mudan (kyu):
 Nghiem-Anh Nguyen, Linköpings budoklubb
 Ulf Mohager, Sölvesborgs budosällskap
 Eskil Hermansson, Linköpings budoklubb
 Kevin Larsson Alm, Linköpings budoklubb

Shodan (1dan):
 Lars Thellman, Västerviks judoklubb
 Johan Rönndahl, Sölvesborgs budosällskap

Stort tack till alla deltagare – tävlande, domare och funktionär – som var med och gjorde detta första iaido-DM så lyckat!