Tre silver, två brons och två nya dangrader på iaido-SM

Under Kristi Himmelfärdshelgen 9-12 maj anordnades det 20e och hittills nordligaste svenska mästerskapet i iaido. Utan att låta sig avskräckas av kvarliggande snödrivor och kalla regnskurar samlades iaidoka från hela Sverige i Umeå för två dagars träningsläger följt av själva tävlingarna. LBK hade fem tävlande på plats i lika många individuella klasser, samt två lag.

Först ut att tävla var Mattias Jansson, 4 dan. På grund av det låga deltagarantalet slogs de högsta klasserna ihop, och Mattias fick debutera i 5dan-klassen. Han tog sig ur poolspelet som tvåa efter att ha slagit ut sin ständiga motståndare Sida Yin från FSKA. I finalen var spänningen olidlig när Mattias för andra gången mötte Martin Lindgren (Shimbukan Skellefteå), klassens tredje deltagare och enda 5dan. Skulle Mattias lyckas ta en flagga eller två från landslagskaptenen? Tyvärr tog tiden slut innan Mattias var kvar, och alla tre domarflaggor tillhörde därmed Martin.

Final i 5dan-klassen: Mattias visar gyakuto på röd bana.

I 3dan-klassen representerades LBK av Caroline Ovrén, som själv tyckte att hon lottats till en mycket tuff men inte helt omöjlig pool. Caroline tog en flagga vardera mot sina motståndare (Johan Andersson från Falkenberg och Andreas Bergqvist från Komaki dojo), och var därmed ute ur tävlingen. Det skulle hon som tur var bli ensam LBKare om!

Hannes Ovrén hade också lottats till en till synes tuff pool i 2dan-klassen, men visade toppform från start och gick utan problem ur poolen som etta. I semifinalen mötte han Gabriel Grünberg från Komaki Dojo – och vinglade till! Både Hannes och klubbkamraterna som tittade på trodde att det skulle kosta honom matchen, men plötsligt gjorde Gabriel fel kata och Hannes gick därmed segrande ur matchen. I final mötte han 2dan-räven Joel Bergmark från Skellefteå och fick nöja sig med en välförtjänt silvermedalj.

Final i 2dan-klassen: Hannes visar soetezuki på röd bana.

I 1dan-klassen ville Johan Jönsson från början inte hoppas på alltför mycket. Varför blev dock oklart när Johan utan problem tog sig till semifinal, där han plockade en (av tre) domarflagga mot landslagets Astrid Öman (FSKA), som senare vann även finalen. Bronsmedalj till en mycket nöjd Johan!

Inte heller Nghiem-Anh Nguyen i mudan-klassen (kyu) hade några problem med att ta sig ur poolen och gå vidare till semifinal. Där mötte han Astrid Theutenberg, också hon från FSKA, knep också en ensam flagga och blev bronsmedaljör även han.

På söndagen var det dags för lagtävling. LBK hade återigen “toppat” laget Linköping 1 för att försöka upprepa lagvinsten från 2010. Mattias, Caroline och Hannes fick redan i poolspelet möta ärkerivalerna Falkenberg som de förlorat mot 2011 och 2012 och vann! Detta bådade gott inför resten av lagtävlingen och gjorde att de kunde gå ur poolen som etta. Efter att ha vunnit mot tvåmannalaget från systerklubben Kensei (som i sin tur slagit ut tvåmannalaget Linköping 2 ur poolen) var det dags för semifinal mot FSKA. Här gällde det verkligen att hålla tungan rätt i mun, men LBKarna gick till sist vinnande ur matchen. Därmed var de i final tillsammans med falkenbergslaget. Falkenbergarna satsade på en strategisk justering av laguppställningen och lyckades knipa lagguldet för tredje året i rad. Linköping får vänta ett år till på ett nytt försök att återta pokalen, men var glada över att åter ha tagit sig till final.

Alla medaljörer i lagtävlingen: guld till Falkenberg, silver till LBK, brons till FSKA och Komaki Dojo.

Efter avklarade tävlingar var det dags för graderingar. Två LBKare tog sig an utmaningen: Johan Jönsson till 2dan och Nghiem-Anh Nguyen till 1dan och båda klarade sina graderingar med bravur. Det gjorde även f d LBKaren Lars Thellman (2dan) som numera driver egen klubb i Västervik. Stort grattis till er alla tre!

Silvermedaljörer stående, Hannes och Mattias med silver även från 2dan- respektive 5dan-klassen. De nyligen dangraderade sittande med diplom och bronsmedaljer.