Guld och Silver på Shokai Cup

Den 22:a mars gick Shokai Cup av stapeln i Torvalla träningshall i Haninge söder om Stockholm.

LBK:s karatesektion ställde upp med två fighters, Maria Vasilevskaya i damernas mellanvikt och Josef Högberg i herrarnas mellanvikt.

Damernas mellanvikt hade totalt 7 tävlande som delades upp i två pooler om 3 respektive 4 deltagare. Maria tävlade i poolen med 4 deltagare vilket innebar 3 matcher. Maria förlorade en match och vann 2. Då resultatet i poolen innebar att två av tjejerna vunnit två matcher och förlorat en och de andra två förlorat två matcher och vunnit en så avgjordes den inbördes ordningen i gruppen genom att räkna flaggor från matcherna och även poäng som tilldelats de tävlande under matcherna.
Maria vann den ena matchen på Ippon (två Waza-Ari) och hade en Waza-Ari från den andra vinstmatchen, vilket gav henna plats i finalen.
I finalen fick hon möta Sarah Edsberger från Kungälv Kyokushin Karate. Matchen var jämn och inga poäng delades ut. Maria gjorde en stark insats men orkade inte svara upp mot Sarah som var mycket stark i slutet som vann välförtjänt.
Maria vann silver efter en mycket väl genomförd tävling.

Herrarnas mellanvikt hade hela 12 deltagare som delades upp i 4 pooler om 3 deltagare i varje. Vinnarna i varje pool gick sedan vidare till en semifinal.
Josef genomförde sina matcher i poolen mycket väl och vann båda matcherna på Ippon (två Waza-Ari).
I semifinalen ställdes Josef mot Peter Karlsson från Huskvarna. Matchen började jämnt men efter lite utbyte av tekniker lyckades Josef sätta Jodan Mawashi Geri och fick en Waza-Ari som belöning. Efter detta bytte Josef taktik och började bearbeta Peter vänster lår med upprepade lowkicks. Efter en stund fick Josef in en perfekt träff och Peters ben vek sig. Waza-Ari och därmed Ippon till Josef som var vidare till finalen.
I finalen ställdes Josef mot Aram Ebrahimi från Uppsala kyokushin karate. Josef mötte Aram i sin allra första tävlingsmatch på shinjin Cup i höstas. I den matchen chockade Aram Josef genom att gå ut i ett extremt högt tempo och trötta ut Josef.
Denna gång var Josef beredd på denna öppning och kunde tålmodigt parera och kontra under första halvan av matchen för att under andra halvan växla upp till ett mycket högre tempo med långa slagserier kryddat med en hel del sparkar. Denna taktik lyckades och Aram kunde inte sätta stopp för Josefs forcering.
Josef vann finalen på arbetsseger då inga poäng delades ut under matchens gång.
Välförtjänt och imponerande guld till Josef.

Bra jobbat av båda två och grattis från en mycket stolt coach.

/Patrik

Josef_Maria_Shokai_2014