Storslam för LBK på iaido-SM

Under helgen som gick stod Linköpings budoklubb som värdar för 2014 års iaido-SM. Tidigt på lördagmorgonen samlades därför ett gäng taggade funktionärer för att börja tejpa banor och de tävlande började trilla in. Utöver att vara arrangörer hade vi nämligen lyckats skrapa ihop nog med tävlande för att slå nytt klubbrekord – nio tävlingsdeltagare på SM!

Under lördagen avgjordes de individuella tävlingarna, som i vanlig började med de högsta klasserna sandan (3 dan) och yondan (4 dan) för att dessa personer sedan skulle kunna hoppa in som domare för de lägre klasserna. Yondan-klassen har på kort tid växt från att vara nästan obefintlig till sex deltagare i år. Från LBK deltog Mattias Jansson och Caroline Lindholm i denna klass och efter att poolspelet avgjorts visade det sig att de skulle hamna i samma semifinal. Trist, men ska man förlora är det ju bäst att göra det mot en annan LBKare! Mattias tog hem matchen med 3-0 och avrundade på eftermiddagen med att vinna hela yondan-klassen.

I den stora mudan-klassen (kyu-graderade) hade LBK tre deltagare: Patrik Sallermo, Eskil Hermansson och Tommy Sang. Alla tre började starkt genom att ta sig vidare ur poolspelet och sedan vinna sina åttondelsfinaler 3-0. I kvartsfinalen mötte sedan Patrik och Tommy varandra. Patrik vann och gick vidare till semi, där det dock tog slut mot Glimminge budokans Shuzo Yamamoto, som slagit ut Eskil just innan och sedan fortsatte med att vinna hela mudan-klassen.

Eskil

Eskil Hermansson (LBK) tävlar mot Mattias Sjölander (Umekawa) i mudan-klassen. Foto: Peter Sjödin.

Lowe Aspviken och Nghiem-Anh Nguyen tävlade för LBK i shodan-klassen. För Lowe tog det stopp redan i poolen denna gång, medan Nghiem-Anh lyckades med konststycket att snäppa upp sin iai lite mer för varje match och slutade till sist överst på prispallen!

Nidan-klassen var årets verkliga getingbo, som lyckats samla på sig en stor mängd duktiga iaidoka de senaste åren och med stor sannolikhet var större än någonsin tidigare. Patrik Karlsson och Johan Jönsson tävlade för Linköping, och efter att några deltagare strukits gick de med automatik vidare till utslagsmatcherna. Johan fortsatte med att vinna sin åttondelsfinal, men sedan tog det stopp mot Gabriel Grünberg från Komaki dojo, som slutade på silverplats. Patrik hade kvalificerat sig direkt till kvartsfinal där han efter en mycket jämn match tyvärr förlorade mot Rickard von Haugwitz från Shobukan.

Johan

Johan Jönsson (LBK) har just gjort nukitsuke i en av matcherna i nidan-klassen. Foto: Anders Bergström.

Två guldmedaljer och två brons blev därmed LBKs resultat efter första dagen. Andra dagen bestod av de prestigefulla lagtävlingarna, och tack vare den stora uppslutningen hade vi lyckats skrapa ihop tre fulltaliga lag med de inte alltför kryptiska namnen Linköping 1 (Caroline, Mattias och Patrik K), Linköping 2 (Johan, Patrik S och Tommy) och Linköping 3 (Lowe, Nghiem-Anh och Eskil). Alla tre lagen tog sig utan problem vidare från poolspelet, men sedan hände något olyckligt: Lkpg 2 och Lkpg 3 mötte varandra redan i åttondelsfinal, och när Lkpg 3 vunnit den matchen fick de möta Lkpg 1 i kvartsfinal. Olyckligt, men vi har ju redan konstaterat att om man måste förlora ska man göra det mot sina klubbkamrater. Lkpg 1 gick vidare och mötte sedan Glimminge budokan i semifinal. Linköping släppte inte alltför många domarflaggor till skåningarna och fick sedan möta FSKA i finalen. Efter en mycket tät match där man utan problem hade kunnat höra en knappnål falla i Vasahallen (och luften dessutom skars med kniv, med eller mindre) slutade LBK som vinnare! Lagpokalen var därmed återtagen efter att ha kidnappats av Falkenberg 2011-2013.

M

Simon Bleiker (FSKA) och Mattias Jansson (LBK) hälsar på i lagfinalens första delmatch. Foto: Peter Höglund/Martin Ledin.

Mästerskapet avslutades i vanlig ordning med graderingar. Stort grattis Nghiem-Anh till 2 dan; Patrik, Eskil och Per till 1 dan samt Tommy till 2 kyu!

V

Det vinnande LBK-laget med pokal, flagga och nästan alla klubbkamrater. Foto: Anders Bergström.