Höstens instruktörsträff Öst är nu genomförd. 

inst_läger_HT2014Lördagen den 4/10 träffades 26 st från 5 klubbar i Linköpings dojo för att umgås, träna och utbyta erfarenheter. Detta var vårt 4:e instruktörsläger som nu blivit tradition. Vi fick denna gång besök från Kristinehamn, Mullsjö, Jönköping och Nyköping samt även våra monelever som är hjälpinstruktörer. Så det fanns tränande från 5 mon till 7 dan på mattan samtidigt. Det var häftigt att alla kunde köra samma saker, men på lite olika nivåer.

Förmiddagen började med uppvärmning, där respektive klubb fick komma med tips på olika övningar, allt för att vi som instruktörer ska vidga vårt övningsbank. Resten av förmiddagen gick Anders och Matilda igenom tekniker som upplevs lite svåra, tekniker som har extra poängterats av Soke, samt önskningar från deltagarna. Detta blandat med tips hur vi som instruktörer kan tänka för att få ut vårt budskap bättre.

Efter lunch (då mattan intogs av knattegruppen) så lämnade Matilda tankar och övningar hur och varför vi preventivt bör stärka vår kropp för att bättre klara av vår träning. Vi använder mycket av framsidan på kroppen, eftersom vi jobbar framför kroppen hela tiden. Så Matilda lämnade tips hur vi kan stärka baksidan dvs ryggen samt även underarmar för att bygga upp handlederna inför våra kansetsu-waza tekniker.

När vi preventivt byggt upp oss, så kunde vi hälsa Daniel Westberg välkommen. Daniel är svartbälte och Linköpings huvudinstruktör i BJJ, men var inbjuden eftersom har mer än tio års judoträning bakom sig. Daniels uppgift var att ge tips hur vi kan instruera kasttekniker och då framförallt höftkast. Så det blev balansbrytningar, placering, timing och kast, både med Ogoshi och Harai goshi. Vi fick bland annat öva på rörelse och fotplacering på en kontringsteknik. Och det visade sig vara vårt försök till höftkast (2 dan). Bra val av Daniel utan att veta om vårt system. När Daniel tackade för sig, så blev avslutningen för dagen vårt andra tänkta tema och det var randori. Hur kan man öka förståelsen för randori och bygga upp en progression i både randori mot en motståndare och även randori mot liggande? Det utbyttes tips på olika sätt att träna randori och även testades på.

Efter en heldags träning vände alla kosan hemåt efter en lärorik, men jobbig dag. Vi ser alla fram emot den 5:e upplagan av Regionalt Instruktörsläger Öst i vår. Temaförslag önskas. Hjärtligt välkomna och tack för denna gång.

Anders Bergström och Matilda Falk.