Kendo-VM i Tokyo

Match Sverige-Singapore.

Match Sverige-Singapore.

Läget under kontroll, men självklart ganska nervös ändå. Vad vet jag om min motståndare på andra sidan matchbanan? Hon står bredvid sin coach, precis som jag. Läget blir helt annorlunda när jag går ut på trägolvet. Hjärtat slår hårt, för det vet att det är nu det gäller. Alla rörelser jag gjort så många gånger går automatiskt. Bestämda steg. Två svärdslängder ifrån ser vi på varandra genom gallret på hjälmen. De tusentals människor som sitter på läktarna finns inte längre. Det finns bara vi. Domarna ropar startkommandot, men matchen har redan börjat.

Den 29-31 maj hölls det 16:e världsmästerskapet i kendo. I år var extra speciellt eftersom det hela ägde rum i Japan, kendons hemland. Dessutom rekordstort med 56 deltagande länder. Sverige var ett av dessa länder och jag deltog i damernas individuella tävling under lördagen tillsammans med det svenska landslaget.

Matchbild nummer två Sverige-Singapore.

Matchbild nummer två Sverige-Singapore.

Landslaget har under våren haft många tillfällen att toppa formen, med deltagande på tävlingsläger i Budapest, tävlingen Six Nations i Wroclaw, tävlingar och läger i Sverige, och såklart den egna träningen hemma i respektive klubb. Efter landningen i Japan fortsatte uppladdningen direkt med träning och vänskapsmatcher med studenter från Tokyo Economic University. Här fick jag känna på hur det är att träna med jetlag i den japanska sommarvärmen.

När de hundratals lamporna tändes i arenan inför invigningen förstod jag för första gången hur stort VM egentligen är. Det gick inte riktigt att föreställa sig innan. Jag kom inte vidare ur min match-pool, men jag har fått känna på hur det är att vara med när världens bästa kendoutövare kör. Minst sagt inspirerande! De minuter jag fick köra match på VM i Nippon Budokan är definitivt värda all ansträngning, svett och tid. Jag har fått nya insikter om mig själv och min kendo – nu vill jag ta mig an nya mål och bli ännu bättre!

Louise Balla