40 år i ju-jutsuns tjänst

Svensk idrott bygger på eldsjälar och ju-jutsu i Linköping bygger på Anders Bergström. I och med julavslutningen så har han varit aktiv ju-jutsuutövare i 40 år. En av sveriges största ju-jutsuprofiler berättar lite om sin resa genom ju-jutsun.

Anders Bergström på mattan

Anders Bergström på mattan

– För egen del var det ett stort plus att börja träna ju-jutsu, vilket inneburit 40 år med rolig och jobbig träning, många vänner runt om i Sverige och även utanför landet. Det har även gett mig ett eget företag samt en familj.

Under de 40 år som gått har Anders varit engagerad i styrelsearbete både påklubbsektion-, klubb- och förbundsnivå. Han satt i 20 år som sektionsordförande och 24 år i LBK:s styrelse innan ett längre uppehåll men nu är han tillbaka i styrelsen igen Det har varit många glada minnen under åren men även en del motgångar

– De tråkigaste var nog att under det år som jag satt som klubbordförande och fick säga upp min gode vän, judoinstruktören Istvan Hambalek som heltidsanställd tränare i klubben säger Anders

– Men man har ju även träffat många vänner både som utövar och som ledare. Efter 74 terminer som instruktör har man tappat räkningen. Det har varit ett privilegium att få vara med och delaktig i både klubbens och förbundets utveckling genom alla svängningar. För att inte tala om alla instruktörskamrater som roterat runt genom åren.

Det få av dagens utövare vet är att Anders var med och startade upp klubbens kendosektion. Det var ett stort steg i klubbens utveckling mot vad den är idag med elva olika kampsportsstilar. Under åren så Anders hunnit med att träna och gradera i karate (både wado ryu och koykushin kai), iaido, aikido judo, kobudo och kendo  förutom Ju-jutsu kai.

–Man borde väl träna lite BJJ nu då skrattar Anders.

IMG_5464 (1)

 

Anders har arbetat på förbundsnivå med utbildning och instruktion och det är ett arbete har är särskilt stolt över

– På utbildningssidan tog jag fram de första samlade instruktörsutbildningarna för Svenska Budo och kampsportförbundet. Och både i SBKF och Svenska Ju-jutsuförbundet har jag utbildat instruktörer
sedan 1992.

I princip alla som lär ut ju-jutsu kai i sverige har haft eller kommer att ha kontakt med Anders. Hemma på klubben har han också gjort ett stort intryck även utanför Ju-jutsu kai då han regelbundet håller kurser för alla tränande. Hans anda finns på alla mattor som bedrivs i ju-jutsusektionens namn.

IMG_5435

Att Anders är en stark närvaro i klubben märks när man frågor runt om honom.

– Jag skulle säga att han brinner för sin kampkonst och vill verkligen se att alla utövare utvecklas till fullo . Han är en eldsjäl för klubben som inspirerar och är verkligen en expert på instruera och på sin kampkonst. Helt enkelt en konstnär som älskar det han gör och inspirerar andra med det han gör och skapar säger Robin Frahm som instruerar MMA och Thaiboxning.

– Anders är den mest rutinerade klubbledare jag stött på och en klippa att luta sig mot när det stormar ordentligt säger Ju-jutsusektionens ordförande Lars Karlsson. Min första intryck av Anders var att han hade grymma balansbrytningar och sen dess har han blivit en verklig förebild och mentor i hur man ska bedriva föreningsverksamhet.

För att fira sina första 40 år på mattan höll Anders ett pass med 1976 års systembok för ju-jutsu kai.

– Det var roligt att se ju-jutsu-utövare från idag att köra dessa tekniker, både annorlunda tekniker, som också med att försöka göra dessa ökad förståelsen varför de inte finns kvar i nuvarande system. Och även tekniker som lever vidare i den ju-jutsu vi utför nu. De utövare som fanns med från tävlingsgruppen kände igen flera tekniker som de kör idag även om ju-jutsu kai tagit bort dem.

Glädje efter historiskt ju-jutsupass

Glädje efter historiskt ju-jutsupass

Hur ser då framtiden ut för Anders. Har han några funderingar på att dra sig tillbaka från ju-jutsun?

– Nu ser vi fram emot, ja kanske inte 40 år till på mattan, men många fler år ska det bli. När man väl hållit på så här länge, så går det inte att sluta. Så tack till er alla som medverkat och gjort dessa år till vad det blivit. Jag tar även chansen att extra tacka min älskade hustru Lotta och mina älskade barn Dennis och Matilda, som faktiskt fått stå ut rätt mycket genom min frånvaro då jag varit på budouppdrag under alla år.

 

Fotograf
Matilda Bergström, Tibs foto