För nybörjare och nyfikna

Vad kul att du är nyfiken på budo och kampsport! Vi tycker förstås att det här är den bästa hobbyn man kan ha och hoppas att du ska tycka detsamma. På den här sidan har vi försökt samla så mycket som möjligt av den information som vi tror att man vill ha som nybörjare eller nyfiken, men tveka inte att kontakta oss om det är något du undrar över.

När kan jag börja?
Våra terminer börjar vanligtvis i slutet av augusti respektive slutet på januari. Exakt datum varierar från år till år och ibland även mellan våra idrotter, men annonseras alltid här på hemsidan så tidigt som möjligt.  De flesta som börjar träna börjar kring terminsstarten, men många av våra stilar välkomnar nybörjare under hela terminen.

Hur mycket kostar det och när måste jag betala?
Du är alltid välkommen att testa på vår träning under två veckor (vilket oftast innebär 4 pass), innan du bestämmer dig för om du vill fortsätta. När du bestämt dig betalar du terminsavgiften till den sektion där du tränar. Avgiften gäller för hela klubben, så när du har betalat är du välkommen att träna så många stilar du vill. För information om våra avgifter och kontonummer, se betalningsinformationen.

Var håller ni till egentligen?
För tillfället (hösten 2015) är LBK utspridd på inte mindre än fyra olika lokaler runtom i Linköping. För kartor och mer information om vem som tränar var, se Hitta till oss.

Vilken utrustning krävs?
Svaret på den här frågan varierar mycket mellan våra stilar, men gemensamt för dem är att du inte behöver någon särskild utrustning från allra första början. Ta på dig en t-shirt och ett par mjuka träningsbyxor eller shorts, så är du klar. I alla våra idrotter tränar man vanligtvis barfota.

Nybörjarträning

Såhär kan nybörjarträning se ut i aikido, iaido, kendo respektive jujutsu.

Hur vet man vilken stil man ska välja?
Det här är den riktigt svåra frågan! I slutändan finns det bara ett sätt att ta reda på detta och det är att testa sig fram. Till hjälp har du också stilsidorna här på hemsidan, men för lite extra överblick försöker vi här nedanför presentera de olika stilarna i någon mening vardera.

Aikido: japansk kampkonst med mycket grepp och kast, men helt utan tävling eller strid. Målet är att eliminera våld.

Brazilian jiujitsu (BJJ): intensiv och fysiskt krävande markkamp med hårda tag och utstrypningar.

Iaido: japansk svärdsträning där man kan träna med riktiga svärd genom att träna mot tänkta motståndare. Tävling sker i form av uppvisning med domarbedömning.

Jodo: en trästav är allt som behövs för att försvara sig mot en svärdsattack i denna kampkonst, som främst tränas i par. Mycket träning av rörlighet och kroppskontroll.

Ju-jutsu kai: självförsvar, motion och idrott – jujutsun strävar efter att vara både allsidig träning och praktiskt användbar.

Karate: i LBK tränar vi karate-stilen kyokushin, en traditionell och mycket fysisk fullkontaktskarate med inslag av både kata (formträning) och fighting.

Kendo: japansk fullkontaktsfäktning med bambusvärd, rustning och höga skrik. Målet är att behålla ett inre lugn i detta yttre kaos (och förstås att vinna!).

Kyudo: japanskt bågskytte med den vackra asymmetriska pilbågen, där stort fokus ligger på koncentration och att träna för att nå en inre harmoni.

MMA: har utvecklats för att kunna träna och tävla med så få begränsningar som möjligt utan att göra avkall på utövarnas säkerhet. Har rötter i både västerländsk och österländsk kampkonst.

Ju-jutsu fighting: är ett tävlingsinriktat system med slag, sparkar, grepp och kast, och med rörelseglädje som mål.

Thaiboxning: är som namnet antyder en thailändsk kampkonst som kan beskrivas som boxning med sparkar och knätekniker.

Jag undrar över mer saker! Vem hör jag av mig till?
Du kan alltid kontakta oss på info@linkopingbudo.se, så lovar vi att svara så gott och fort vi kan. Du kan också använda de kontaktuppgifter som finns på stilarnas egna sidor för att komma i direktkontakt med en specifik stil.