Mer om MMA

Mixed martial arts, MMA, är en av världens snabbast växande sporter just nu. MMA är en fullkontaktssport som blandar stående kamp med slag, sparkar, nedtagningar och marktekniker. Det är omväxlande och rolig träning med mycket sparring.

Träningen

Passen innehåller en rejäl uppvärmning och efter detta så tränar man teknikövningar. Det handlar både om slag/spark, kast och brottningspositioner, lås/strypningar och positioner på marken. Det är alltid mycket sparring på passen där vi lär oss att tillämpa det vi tränat under teknikövningarna. MMA är allsidig, rolig och bra träning för hela kroppen. Man tränar både kondition, samt fysisk och psykisk styrka. Man lär sig även kroppskontroll och motorik, samtidigt som man har kul och träffar nya människor.

Regler

Stående: Man får kasta sin motståndare, man får slamma sin motståndare i mattan. Med slam menas med att man får lyfta upp motståndaren och slå ner honom i marken. Man får slå både mot huvudet och mot kroppen, man får sparka mot kropp, på benens utsida och insida och man får sparka mot huvudet. När man står får man knäa mot kroppen och huvudet. Man får även slå med armbågar, vilket mest används i clinch, när man brottats mot burväggen eller ringrepen. Man får också gå på strypningar och olika lås.

På marken: Man får slå motståndaren, sparka motståndaren mot kropp och på ben, knäa mot kroppen, strypa motståndaren och även gå på olika lås då man bryter mot leder; så som armar, ben och fötter.

Detta får man INTE göra: Man får inte rivas, spottas, bitas, trycka fingrar i ögonen och dra i håret. Man får inte slå i bakhuvudet, varken på stående eller liggande motståndare. Man får inte knäa en motståndare i huvudet som har båda knäna i mattan. Slag, knän och sparkar mot skrevet är heller inte tillåtna. Att stampa eller “fotbollssparka” motståndaren är också förbjudet.

Hur vinner man?

Tekniskt Knockout: Detta betyder att man utmanövrerat motståndaren på ett sånt sätt att denne inte längre kan skydda sig. Domaren bryter då matchen, eftersom det blir direkt farligt att fortsätta.

Knock Out: Precis som i boxning. Om man slår/sparkar/kastar sin motståndare på ett sånt sätt att denne är direkt okapabel att fortsätta.

Tapout: Motståndaren klappar av vid lås eller strypning då man annars kommer att svimma eller få en lem avbruten. Domaren kan också gå in och bryta om motståndaren inte ger sig och domaren ser att situation kommer att bli direkt farlig, så som att leder bryts eller att motståndaren stryps medvetslös. Vid avklappning klappar man antingen på motståndaren eller på mattgolvet med en fri hand. Man klappar oftast med öppen hand och detta är ett tecken som visar att man ger upp.

Domslut: Efter full match tid och ingen har vunnit på någon annat sätt går avgörandet till de tre poängdomarna som bevakar matchen. De avgör vem vinnaren blir genom att bedömma kontroll, skada, nedtagningar och försök till avslut. Varje domare poängsätter ronderna med att ge vinnaren 10 poäng och förloraren 9 poäng. Enhälligt domslut blir alltså 30-27, och oenigt domslut 29-28.

Walk over: Om man skadar sig eller på något annat sätt anser att man inte kan fortsätta så vinner motståndaren matchen

Diskning: Om någon utövare utför en förbjuden teknik. Om detta inträffar bryter domaren och segern tilldelas motståndaren.

Historia

Mixed martials arts, sporten där kampsporterna förenas till en, är den ultimata kampen man mot man som kan liknas vid ett ett fysiskt parti schack.

Begreppet eller ordet MMA är relativt nytt, och kom först på  1990-2000-talet. Men rötterna för sporten sträcker sig mycket längre bak än så, faktiskt mycket längre tillbaka än vad de största sporterna fotboll, hockey och basket gör. MMA har rötter i det antika Grekland och sporten pankration.

Ordet pankration kommer från pan=allting och kratos=styrka/kraft. Detta var sporten där utövarna fick använda alla medel för att besegra sin motståndare. 648 f.kr finns det skrifter om att pankration blev godkänd som sport och tog plats på de antika olympiska spelen bredvid andra kampsporter såsom brottning och boxning.

I tävlingssammanhang var kamperna fyllda av både stående och markbaserad kamp med strypningar och lås från dagens BJJ  (Brazilian jiu-jitsu), clinch och kast från brottningen, slag och sparkar från boxning, kick-boxning och muay-thai (thai boxning). Skillnaden var att man slog med öppen hand, då man inte fick linda händerna. Att slå med öppen hand var det enda sättet att kunna slå utan att förstöra viktiga ben i handen. Kämparna i pankration var hjältar och riktiga idoler i det antika Grekland. Pankration var en stor och mycket omtyckt sport, men med antikens fall försvann även kampsporterna och pankration in i skuggan. Det skulle dröja nästan 2000 år innan kampsporten trädde fram i ljuset igen, men nu som begreppet MMA. I dagens MMA går tävlingsmomentet ut på att utmanövrera din motståndare fysiskt enligt de regler som finns i de olika regelverken.